Ede Vertelt

Bas coiffures knippen
René Bas - “Duurzaamheid vind ik heel belangrijk.”

“Wij zijn een van de oudste kappers én zelfstandig ondernemers van Ede centrum” vertelt René Bas. In september 2019 bestaat Bas Coiffures 50 jaar. René: “mijn vader kwam er laatst achter toen we oude foto’s zaten te kijken. Maar ik vind het eigenlijk niet zo heel belangrijk”.

juwelier edelsmid
Edelsmid Jet van der Hoeven - “Voordat ik het weet, is de draad weer op”

Ze liggen te schitteren achter het glas: de ‘harten van Jet’ en de ‘bloemen van Jet’. Ook Sjieke Jet en Blauwe Jet zijn een lust voor het oog en zijn verassend vormgegeven. Edelsmid Jet van der Hoeven is een pareltje in haar soort met een keur aan bijzondere sieraden. Jet van der Hoeven vertelt: “Ik verkoop alleen maar sieraden. Een groot deel daarvan maak ik zelf. Ik merkte dat klanten steeds vaker iets bijzonders willen. Toen heb ik een sieradenlijn bedacht en daar mijn eigen naam aan gehangen. Sjieke Jet was de eerste lijn.

Bij de toren eten en drinken
Arno Kleijer - “We willen het kloppend hart zijn van een smaakvol centrum”

Vanaf het terras kijk je uit op de Oude Kerk. De deuren staan open en de gasten druppelen binnen. De inrichting is industrieel en warm tegelijk met veel Oostenrijks hout. Arno Kleijer is sinds 2017 eigenaar van ‘Bij de Toren, eten en drinken’: “ik draag graag mijn steentje bij om Ede levendiger te maken. We zijn toegankelijk voor iedereen en zitten midden in het centrum”.

Balzanic losmaken lichamen
Yvon Wingelaar - “Het is kicken als je ziet dat mensen weer lekker in hun vel zitten!”

De grote Balanzic studio aan de Telefoonweg straalt rust en ruimte uit. “Bij ons kun je terecht voor figuurvorming en gezondheidsadvies” vertelt eigenaresse Yvon Wingelaar. “We maken gebruik van vier methodes. We hebben Bailine; dat is een spiersimulator die heel doelgericht de spieren kan trainen. We hebben een warmtecabine met infrarood, daarin doe je spieroefeningen; buikspieren, opdrukken, beenoefeningen. Dat is echt actieve sport. Daarnaast hebben we een methode voor lymfedrainage en tenslotte geven we voedingsconsulten. We maken voor iedereen een plan op maat.

2 chance shoes and fashion kleding tweedehands
Mairea de Voos - “Mensen blij maken, dat is het! Dan is mijn dag goed.”

“Kijk, dit is een jasje van ‘Esqualo’ en hier een jurk van ‘Alix’.” Mairea de Voos staat bij het kledingrek met ‘toppers’. “Ik verkoop actuele kleding van goede merken dat in het huidige modebeeld past.” 2nd Chance Shoes & Fashion is geen vintagewinkel. Mairea: “ik volg veel op Instagram en ik volg de mode. Ik neem alleen kleding aan die daar in past.”

Hizi hair kapperszaak
Mandy van Rooijen - “Wat goed voelt bij jou, moet je gewoon doen!”

‘Hizi’ Hair staat voor hij / zij; een kapsalon voor mannen en vrouwen. Mandy van Rooijen kocht vorig jaar de Hizi Hair vestiging aan de Vendelstraat in Ede. Een grote stap voor de 29-jarige onderneemster, die ze vol vertrouwen nam: “Ik werk al langer bij Hizi Hair, dus ik ken de tops en de valkuilen. De salon aan de Vendelstraat stuurde ik al aan voordat ik ‘m kocht. Ik wist dus waar ik aan toe was en het voelt heel vertrouwd.”

Bedding bedden oplossingen geen merk
Sjoerd van ’t Oever - “Ondernemen in Ede is leuk!”

“Mensen gaan op een bed liggen, slaken een diepe zucht en je ziet ze ontspannen. Dat is zo leuk!” Sjoerd van ’t Oever (30) vertelt enthousiast over zijn beddenspeciaalzaak aan de Arnhemseweg. Sjoerd komt uit Nijmegen en heeft vorig jaar Beddenspeciaalzaak Bedding overgenomen van Eddy Lanning en Jacques Kooijman. Nu staat hij aan het roer van een Edes bedrijf dat volgend jaar 35 jaar bestaat. Eddy en Jacques zijn nog steeds betrokken bij de zaak; Jacques helpt graag mee met de bezorging en, terwijl Sjoerd aan het woord is, staat Eddy klanten vakkundig te woord.

Hypotheek shop adviseren en helpen
Ruben Wateler - “Adviseren is mijn passie”

“Wij adviseren mensen en proberen hen te ontzorgen”, vertelt Ruben Wateler van De Hypotheekshop. In zijn ruitjespak en gebloemde overhemd maakt hij een ontspannen en zakelijke indruk. Een huis kopen is niet iets wat je elke dag doet en een hypotheek afsluiten is voor veel mensen spannend. “Daar helpen wij bij” zegt Ruben.

koffie drinken in Ede centrum bakje pleur ede winkelen ede centrum
Raymond Scheerman - Effe Anders: koffie is meer dan een bakje pleur
Passie voor koffie, hospitality en ondernemerschap. Mooie koffie maken, koffieverkoop met wat lekkers erbij, koffiebonen en het gasten naar de zin maken. Dat is Effe Anders. Raymond Scheerders, eigenaar van Effe Anders vertelt: “In 2010 besloot ik mijn passie voor koffie om te zetten in deze zaak. Maar dat doe ik niet alleen, dat doen we met het hele team; het is net zoals bij voetbal; zonder een goed team ga je nooit winnen.”
oefenruimte ede centrum concerten workshops muziek rock en roll ede
Xander van Soelen – Astrant: “het kan nog veel vetter”
Hoe is Astrant begonnen? “Tien jaar geleden was er weinig plek om te feesten in Ede. We hebben toen zelf maar een plek gemaakt en zo zijn we begonnen op een gekraakte school aan de Veenderweg. We begonnen heel alternatief en experimenteel. Wat eigenlijk voor vrienden bedoeld was, was meteen een succes. Er stonden meteen 300 mensen voor de deur."
preparateur ede centrum winkelen ede dieren opzetten leender houweling
Leendert Houweling: “Ik breng een stukje Veluwe naar het centrum”
Ik ben nog geen twee minuten met Leendert in gesprek, als de bel van zijn winkel rinkelt. Een man komt binnen met een grote tas waar hij twee grote beverratten uithaalt. “Kunt u deze opzetten?” Leendert is preparateur van beroep. In zijn winkel op de hoek van de Bospoort en de Grotestraat zit hij in zijn atelier en verkoopt daar huiden, vachten, geweien en andere ‘natuur gerelateerde’ zaken: “Ik zit hier nu sinds december 2017 en breng een stukje Veluwe naar het centrum.”.
bedden ede centrum bed kopen ede
Rijke geschiedenis, maar zeker niet oud
Al drie generaties lang zorgt dit familiebedrijf ervoor dat Edenaren lekker kunnen slapen. Tegenwoordig staan Roland Gommers en Esther Ballast in de winkel. Roland is dan wel aangetrouwd, maar hij vertelt trots over de historie van het familiebedrijf en de sleutel tot het succes.
cadeauhuis ede winkel ede centrum diy ede centrum
Paula Cornelissen: “Verrassend, passend en origineel”
Het begon als een grap. Tijdens haar zwangerschapsverlof kocht Paula Cornelissen een partij spellen en speelgoed op Marktplaats. “Laten we eens kijken of we dit via een webwinkel weer kunnen verkopen”, dacht ze. Het werd een grandioos succes. De voorraad voor de webwinkel was niet aan te slepen en algauw sliep de familie Cornelissen tussen kasten vol met koopwaar.
Winkelen ede centrum dames fashion boetiek chantal
Boetiek Chantal – Chantal den Aantrekker – “ik hou van kletsen”
De etalage is groen gekleurd en staat nog in het teken van het kunstfestival “Groen Geluk”. Om tien uur ’s ochtends gaat de winkel open en Chantal stapt net de deur uit om een reclamebord buiten te zetten. De winkel hangt vol. Links een rek met feestelijke damesjurken in glanzende stoffen.
winkelen ede centrum creatief in ede hobby winkel ede
Zusjeshobbyhoekje – Gerlinde Peelen – “dit is nou pixelen”
“Hier heb ik een hele mooie egel” Gerlinde Peelen van Zusjeshobbyhoekje laat me een ‘pixelplaat’ zien. Een kleurrijk geheel van allemaal kleine puntjes dat gezamenlijk een schilderijtje oplevert van een jonge egel.
winkelen in ede fashion dames mode ede centrum Norah
Floormanager Norah
Norah is een landelijke Nederlandse damesmode keten die in 2014 is gestart met vier filialen. In november 2018 wordt de 50e winkel geopend. In Ede wordt Norah sinds 7 juli 2016 gerund door floormanager Erica van Woerdekom “Ik ben trots op wat we hier in twee jaar hebben neergezet. Ons team is heel divers en varieert in leeftijd van 18 tot 58. Wij willen wat toevoegen voor de mensen in Ede.
Winkelen ede centrum slagerij ede poelier ede kaasboer ede het schaffelaartje
Het Schaffelaartje “De Zaak vol Smaak”
Slagerij, poelier én kaasboer. Drie keer vakmanschap en ambacht in één verszaak. Ruim twintig jaar hart voor de zaak en voor de producten. Elke dag leggen zij de lat weer hoger. Geen uitdaging te groot als het gaat om catering en de levering aan horeca. Maar altijd vanuit de basis, de winkel.
Winkelen Ede centrum eten in ede restaurant ede bistro twaalf poster
Michael Oosthout: “Franse klassiekers met moderne knipoog”
Als je voor het koningsblauwe pand van Bistro Twaalf14 aan de Stationsweg staat, vermoed je niet direct dat dit modern ogende etablissement al meer dan 40 jaar horecageschiedenis in zich draagt. Sinds augustus 2017 zijn Michael Oosthout en zijn partner Brigitte Hendriks de trotse eigenaren van deze Franse bistro met Hollandse gezelligheid.
Winkelen ede centrum dames fashion is my passion
Lilyan van de Beek: Bankmeisje vervult Meisjesdroom
“Fashion is my passion”, staat er bij het portret van Lilyan van de Beek. En daarmee is veel gezegd: het is immers die passie, die Lilyan als meisje al had voor alles wat met mode te maken heeft, die haar gemaakt heeft tot wat ze nu is: de eigenaresse van Sfeer en Meer en nog twee andere succesvolle winkels in Ede Centrum. Deze week prijkt zij, samen met 7 collega-ondernemers, op een van de bushokjes in Ede. 
Pasfoto Cornelis Hartgens
Vindingrijk, veerkrachtig, veelzijdig
Het centrum van Ede kent veel actieve ondernemers. Mensen met passie voor hun vak, die elke dag het beste van zichzelf willen geven. Dat is al meer dan honderd jaar het geval. Een bekende naam in dit verband is Cornelis Hartgers (1880- 1972), meubelmaker, tabaksverkoper én fotograaf. Zijn verhaal is exemplarisch voor de vindingrijkheid, veerkracht en veelzijdigheid die we vandaag de dag ook terugvinden bij de ondernemers van Ede Centrum...