Ede Vertelt

Fenna Smilde - “Wat heerlijk om mezelf te kunnen uiten in een boek”

Op de basisschool schreef ik al graag opstellen en eigenlijk ben ik altijd wel blijven schrijven. In 2014 ben ik begonnen met mijn website: www.femmka.net om daarop wat ik schrijf ook te delen met een groter publiek. Het is erg leuk dat dit kan tegenwoordig. Met ondersteuning van facebook en twitter ontstond er een groep (internationale) contacten die mij volgen.

koffie drinken in Ede centrum bakje pleur ede winkelen ede centrum
Raymond Scheerman - Effe Anders: koffie is meer dan een bakje pleur
Passie voor koffie, hospitality en ondernemerschap. Mooie koffie maken, koffieverkoop met wat lekkers erbij, koffiebonen en het gasten naar de zin maken. Dat is Effe Anders. Raymond Scheerders, eigenaar van Effe Anders vertelt: “In 2010 besloot ik mijn passie voor koffie om te zetten in deze zaak. Maar dat doe ik niet alleen, dat doen we met het hele team; het is net zoals bij voetbal; zonder een goed team ga je nooit winnen.”
oefenruimte ede centrum concerten workshops muziek rock en roll ede
Xander van Soelen – Astrant: “het kan nog veel vetter”
Hoe is Astrant begonnen? “Tien jaar geleden was er weinig plek om te feesten in Ede. We hebben toen zelf maar een plek gemaakt en zo zijn we begonnen op een gekraakte school aan de Veenderweg. We begonnen heel alternatief en experimenteel. Wat eigenlijk voor vrienden bedoeld was, was meteen een succes. Er stonden meteen 300 mensen voor de deur."
winkelen ede centrum bonbonnerie eten in ede cadeauidee kado idee ede
Jeremy van Reemst – Bonbonnerie Melk & Puur by Jeremy: “Smaak valt te kiezen”
‘Bonbonnerie Melk & Puur’ is voor velen een begrip in Ede en is sinds twee-en-een-half jaar in handen van Jeremy van Reemst: “Ik weet nog dat mijn moeder vertelde: ‘melk en puur’ gaat weg! En dat vond ik heel erg! Ik werkte toen nog in een meubelzaak maar heb niet heel lang na hoeven denken. In een paar weken tijd heb ik de bonbonnerie gekocht.”
preparateur ede centrum winkelen ede dieren opzetten leender houweling
Leendert Houweling: “Ik breng een stukje Veluwe naar het centrum”
Ik ben nog geen twee minuten met Leendert in gesprek, als de bel van zijn winkel rinkelt. Een man komt binnen met een grote tas waar hij twee grote beverratten uithaalt. “Kunt u deze opzetten?” Leendert is preparateur van beroep. In zijn winkel op de hoek van de Bospoort en de Grotestraat zit hij in zijn atelier en verkoopt daar huiden, vachten, geweien en andere ‘natuur gerelateerde’ zaken: “Ik zit hier nu sinds december 2017 en breng een stukje Veluwe naar het centrum.”.
bedden ede centrum bed kopen ede
Rijke geschiedenis, maar zeker niet oud
Al drie generaties lang zorgt dit familiebedrijf ervoor dat Edenaren lekker kunnen slapen. Tegenwoordig staan Roland Gommers en Esther Ballast in de winkel. Roland is dan wel aangetrouwd, maar hij vertelt trots over de historie van het familiebedrijf en de sleutel tot het succes.
cadeauhuis ede winkel ede centrum diy ede centrum
Paula Cornelissen: “Verrassend, passend en origineel”
Het begon als een grap. Tijdens haar zwangerschapsverlof kocht Paula Cornelissen een partij spellen en speelgoed op Marktplaats. “Laten we eens kijken of we dit via een webwinkel weer kunnen verkopen”, dacht ze. Het werd een grandioos succes. De voorraad voor de webwinkel was niet aan te slepen en algauw sliep de familie Cornelissen tussen kasten vol met koopwaar.
Winkelen ede centrum dames fashion boetiek chantal
Boetiek Chantal – Chantal den Aantrekker – “ik hou van kletsen”
De etalage is groen gekleurd en staat nog in het teken van het kunstfestival “Groen Geluk”. Om tien uur ’s ochtends gaat de winkel open en Chantal stapt net de deur uit om een reclamebord buiten te zetten. De winkel hangt vol. Links een rek met feestelijke damesjurken in glanzende stoffen.
winkelen ede centrum creatief in ede hobby winkel ede
Zusjeshobbyhoekje – Gerlinde Peelen – “dit is nou pixelen”
“Hier heb ik een hele mooie egel” Gerlinde Peelen van Zusjeshobbyhoekje laat me een ‘pixelplaat’ zien. Een kleurrijk geheel van allemaal kleine puntjes dat gezamenlijk een schilderijtje oplevert van een jonge egel.
winkelen in ede fashion dames mode ede centrum Norah
Floormanager Norah
Norah is een landelijke Nederlandse damesmode keten die in 2014 is gestart met vier filialen. In november 2018 wordt de 50e winkel geopend. In Ede wordt Norah sinds 7 juli 2016 gerund door floormanager Erica van Woerdekom “Ik ben trots op wat we hier in twee jaar hebben neergezet. Ons team is heel divers en varieert in leeftijd van 18 tot 58. Wij willen wat toevoegen voor de mensen in Ede.
Winkelen ede centrum brillen bril kopen ede fashion ede moois voor ogen
Erik de Groot van Moois voor Ogen “Ik heb iets moois voor ogen”
“Klanten helpen bij het vinden van de bril die het beste bij hen past. Niet alleen qua looks. Nee, in die ogen kijken en zien wat er echt aan de hand is. Dat is mijn passie. Daar heb ik voor gestudeerd”, aldus Erik de Groot.
Winkelen ede centrum banket brood bakkerij Onnink
Banketbakkerij Onnink “Elke dag een feestje”
In Banketbakkerij Onnink is het elke dag feest. Maar dit jaar was het extra feest voor het familiebedrijf. Edenaren kunnen namelijk al zestig jaar bij Banketbakkerij Onnink aan de Maanderweg terecht voor het lekkerste (klein)brood en banket.
Winkelen ede centrum slagerij ede poelier ede kaasboer ede het schaffelaartje
Het Schaffelaartje “De Zaak vol Smaak”
Slagerij, poelier én kaasboer. Drie keer vakmanschap en ambacht in één verszaak. Ruim twintig jaar hart voor de zaak en voor de producten. Elke dag leggen zij de lat weer hoger. Geen uitdaging te groot als het gaat om catering en de levering aan horeca. Maar altijd vanuit de basis, de winkel.
Winkelen Ede centrum eten in ede restaurant ede bistro twaalf poster
Michael Oosthout: “Franse klassiekers met moderne knipoog”
Als je voor het koningsblauwe pand van Bistro Twaalf14 aan de Stationsweg staat, vermoed je niet direct dat dit modern ogende etablissement al meer dan 40 jaar horecageschiedenis in zich draagt. Sinds augustus 2017 zijn Michael Oosthout en zijn partner Brigitte Hendriks de trotse eigenaren van deze Franse bistro met Hollandse gezelligheid.
Winkelen ede centrum juwelier ede juwelier jaques ploeger
Jacques Ploeger: “Waar aandacht en vakmanschap nog vanzelfsprekend zijn”
Hoezo veelzijdig, vindingrijk, veerkrachtig? Als iemand daarvan blijk heeft gegeven is het Juwelier Jacques Ploeger wel. Al 35 jaar is hij als ondernemer gevestigd in het centrum van Ede. Ooit kwam hij vanuit het ‘westen’ hiernaartoe als horlogemaker en bedrijfsleider voor het juweliersbedrijf, dat hij op 27-jarige leeftijd kon overnemen van zijn toenmalige werkgever. “Ik was nog jong en onbezonnen”, grapt hij, “en je kon in die tijd nog een financiering krijgen op je mooie blauwe ogen. Dat heb ik toen gedaan en het is gelukt.”
Winkelen ede centrum dames fashion is my passion
Lilyan van de Beek: Bankmeisje vervult Meisjesdroom
“Fashion is my passion”, staat er bij het portret van Lilyan van de Beek. En daarmee is veel gezegd: het is immers die passie, die Lilyan als meisje al had voor alles wat met mode te maken heeft, die haar gemaakt heeft tot wat ze nu is: de eigenaresse van Sfeer en Meer en nog twee andere succesvolle winkels in Ede Centrum. Deze week prijkt zij, samen met 7 collega-ondernemers, op een van de bushokjes in Ede. 
Pasfoto Cornelis Hartgens
Vindingrijk, veerkrachtig, veelzijdig
Het centrum van Ede kent veel actieve ondernemers. Mensen met passie voor hun vak, die elke dag het beste van zichzelf willen geven. Dat is al meer dan honderd jaar het geval. Een bekende naam in dit verband is Cornelis Hartgers (1880- 1972), meubelmaker, tabaksverkoper én fotograaf. Zijn verhaal is exemplarisch voor de vindingrijkheid, veerkracht en veelzijdigheid die we vandaag de dag ook terugvinden bij de ondernemers van Ede Centrum...