Leendert Houweling: “Ik breng een stukje Veluwe naar het centrum”

Ik ben nog geen twee minuten met Leendert in gesprek, als de bel van zijn winkel rinkelt. Een man komt binnen met een grote tas waar hij twee grote beverratten uithaalt. “Kunt u deze opzetten?”
Leendert is preparateur van beroep. In zijn winkel op de hoek van de Bospoort en de Grotestraat zit hij in zijn atelier en verkoopt daar huiden, vachten, geweien en andere ‘natuurgerelateerde’ zaken: “Ik zit hier nu sinds december 2017 en breng een stukje Veluwe naar het centrum”.

Leendert is een echt natuurmens: “Ik was als klein jochie al gefascineerd door de natuur en door dieren. In de natuur geniet ik van het wild wat er loopt en dat wil ik graag delen”. Naast de winkel verzorgt hij ook boswandelingen en wildspeurtochten. “Ik ga graag met mensen op pad om wild te spotten. Als je een hert of wild zwijn ziet is dat voor veel mensen onvergetelijk. Maar ook met een preparaat kun je een beest dichtbij brengen en kun je verwondering kweken.”
En alsof dat nog niet genoeg is biedt Leendert ook kookworkshops aan in de buitenlucht. “Wat je thuis in de oven klaar kunt maken, kan buiten ook”, zo vertelt hij. ”We koken met lokale producten en met wild van de Veluwe”. 

Leendert jaagt zelf binnen de Gemeente Ede en probeert daar bewust en duurzaam mee om te gaan: “Er loopt veel wild rond op de Veluwe waar we goed voor moeten zorgen. Maar sommige diersoorten nemen in groten getale toe. Zoveel dat we er ook weer wat van af moeten halen.”. Maar wel bewust en op duurzame wijze: “Ik gebruik alles wat uit de jacht komt; het vlees om te eten maar ook de huid of de vacht om er iets van te maken of ik zet het beest op. In de supermarkt ziet de consument alleen een verpakt stukje vlees liggen. Ik vind het belangrijk dat mensen beseffen dat als ze vlees willen eten, dat daar dan een dier voor dood moet. Als je dat beseft ga je anders om met wat je in je mond stopt en wat voor vlees je eet.”.

Leender Houweling ede centrum doen op veluwe natuur ede centrum

Auteur: Marijke Steenbergen
Beeld: Marjolein Derksen