Ondernemers aan het woord

Workgarden - Amanda Drost

Toen ik op zoek ging naar een nieuw woonhuis in Utrecht, bleek dat je in Ede veel meer huis en tuin kon krijgen voor veel minder geld. Ik ben dus in Ede gebleven, maar had wel behoefte aan een stadse sfeer. In dit deel van het centrum (De Bospoort) vind je veel oude, sfeervolle gebouwen, wat al een beetje dat urban gevoel geeft.

Het was wel spannend om hier zoiets als Workgarden te starten. Het idee is dat je een stadse ontmoetingsplek creëert waar zzp’ers buitenshuis kunnen werken en elkaar kunnen ontmoeten. Inmiddels heb ik veel leuke ‘collega’s’ mogen begroeten. We vormen een echte community, inclusief vrijdagmiddagborrels en zomerse BBQ.

Dat zijn overigens niet alleen Edenaren, maar ook mensen die van verder weg komen. De bereikbaarheid van het centrum met zowel OV, auto als fiets speelt daar een grote rol in. Hopelijk weten straks nog meer ondernemers ons te vinden, want we hebben nog wat plekjes vrij. In dit deel van het centrum mogen nog wat leuke creatieve winkeltjes of pop-up stores komen. Ik zou zelf een keramiekwinkeltje te gek vinden, waar je tevens workshops kunt volgen. Een fine-dining restaurantje of een lunchroom zou het helemaal af maken!

Workgarden
Grotestraat 102, Ede
workgarden.nl

 

By Bakker  - Mariëlle Bakker

Na onze start in de gemeente Renkum hebben we een aantal jaar geleden een damesmodezaak in Ede geopend. Ede is als groeigemeente enorm in ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van het centrum, wat de sfeer zeker ten goede komt. Het is echt gezellig geworden!

Dat hebben de toeristen ook ontdekt. Je hebt in de omgeving van Ede veel campings en hotels, waarvan de gasten graag bij ons in het centrum shoppen. Wij hebben al vaak gehoord dat klanten ons tijdens hun vakantie hebben ontdekt en daarna speciaal voor ons terugkomen. Dat is een enorm compliment.

Wij zitten in de Grotestraat tussen een aantal grote ketens, waardoor we enorm opvallen als kleine ondernemer. Het zou geweldig zijn als er in het centrum nog meer leuke zaken voor dames bij zouden komen. Niet alleen kleding, maar ook kleine winkels met een heel ander assortiment. Ik ben ervan overtuigd dat daar voldoende vraag naar is.

By Bakker
Grotestraat 12, Ede

www.bybakker.nl 

Eetkamer Lamens - Naömi Philipsen

Mijn man Robbert en ik zijn in september een nieuw restaurant begonnen in hartje centrum. Wij werken al jaren in de horeca (o.a. in Ede, waar Robbert mede-eigenaar van het Oude Politiebureau was) en hebben in verschillende steden hier in de omgeving, maar ook in Amsterdam gewerkt. Een echt horeca-stel dus!

We hebben gemerkt dat het in kleinere of middelgrote steden ontzettend belangrijk is om de mensen en hun wensen te kennen. Als echte Edenaren was het voor ons daarom logisch om een eigen zaak in Ede te beginnen. Daar komt bij dat Ede goed bereikbaar is met zowel OV als met de auto (veel parkeergelegenheid) en dat er veel veranderd is in het centrum. Straten hebben een (groene) facelift gekregen en dat nodigt winkeliers en ondernemers uit om hun eigen entree ook aan te pakken. Dat komt de sfeer in het centrum echt ten goede.

Wij zouden het leuk vinden als er een rotisserie in het centrum zou komen, met kippen aan het spit. Zo’n specialiteitenrestaurant hebben we nog niet in Ede. Wat ons betreft mag dat recht tegenover ons geopend worden, want dan wordt dit deel van het centrum nog meer een horecagebiedje. Wij hebben nu al 3 leuke zaken bij elkaar, maar dat maakt het helemaal af!

Nieuwe Stationsstraat 4
6711 AG Ede
eetkamerlamens.nl

Vastgoedeigenaar - Victor Brinkhorst

Onze familie heeft een lange historie in Ede Centrum. Mijn vader opende hier jaren geleden zijn bedrijf en mijn broers en ik zijn er geboren en getogen. Het bedrijf verhuisde uiteindelijk naar de rand van Ede, maar het pand op het Museumplein bleef wel in ons bezit. Van daaruit hebben we steeds meer panden aangekocht, niet alleen op dit uitgaansplein, maar ook in de Grotestraat en Maandereind.

We hebben veel energie gestopt in het aantrekkelijker maken van het Museumplein. Vroeger hing hier een gesloten en daardoor wat onveilige sfeer. Door de krachten te bundelen tussen alle horecabedrijven die hier gevestigd waren, de eigenaren van de panden en de gemeente is hier een geweldige transformatie ontstaan. Nu zitten hier restaurants en kroegen door elkaar, die met hun overdekte winterterrassen zorgen voor een levendige en veilige omgeving, waar jong en oud zich prettig voelt.

Ook in het winkelgebied zien wij veel veranderen. Het is duidelijk dat de gemeente er alles aan doet om het centrum nog aantrekkelijker te maken. Daar doen wij ook ons best voor o.a. door vastgoed te transformeren van winkel- naar woonfunctie. Als er meer mensen in het centrum wonen, krijg je automatisch meer levendigheid. Deze mensen doen hier hun inkopen, wat de handel weer bevordert.

De komst van mensen uit de Randstad naar Ede biedt ongelooflijk veel kansen. Het geeft een andere dynamiek en vraagt tevens om aanvulling op het winkelaanbod. Om deze nieuwe doelgroep optimaal te bedienen is er ruimte voor bijvoorbeeld luxere winkels en nóg meer horeca. De ontwikkeling van Ede Centrum gaat ons aan het hart. Het is mooi om Ede te zien veranderen van dorp naar stad!