Boetiek Chantal – Chantal den Aantrekker – “ik hou van kletsen”

De etalage is groen gekleurd en staat nog in het teken van het kunstfestival “Groen Geluk”. Om tien uur ’s ochtends gaat de winkel open en Chantal stapt net de deur uit om een reclamebord buiten te zetten. De winkel hangt vol. Links een rek met feestelijke damesjurken in glanzende stoffen. In het midden zie ik een rek met voornamelijk jassen en als ik iets doorloop zie ik truien, vesten, rokken en broeken in allerlei maten en kleuren.
“Ik zit hier nu sinds 1995, bijna als langste ondernemer van Ede Centrum” vertelt Chantal. “Als 23-jarige heb ik de winkel overgenomen van Maaike; het heette toen nog Boetiek Maaike. Ik kan me de eerste dag nog herinneren en ik dacht ‘ooh, waar ben ik aan begonnen, straks komt er helemaal niemand!’ maar ja, het is 23 jaar verder en ik zit er nog steeds!”

Terwijl ze praat, komen er twee klanten binnen. Een jonge vrouw die kleding afgeeft en een oudere dame die de rekken afspeurt. “Je kunt kleding bij mij inleveren” zo vertelt Chantal. “Dan kijk ik wat ik kan gebruiken en dat hang ik dan minimaal zes weken in de winkel. Als er wat van verkocht wordt, dan ontvang je veertig procent van de verkoopprijs”. Als de kleding niet verkocht wordt dan gaat deze terug naar de eigenaar of het gaat naar een goed doel. Chantal: “De kleding gaat nu naar een kerkelijke instantie die het weer doorstuurt naar Syrië en Israël. Ik heb het ook wel eens op laten kopen en van dat geld een zeehondje geadopteerd”.

Toen Chantal 23 jaar geleden begon, was het kopen van tweedehands kleding nog niet zo sociaal geaccepteerd. “Mensen wilden wel binnen komen, maar keken dan drie keer om zich heen of niemand ze zag” vertelt Chantal. “Het beeld van tweedehandskleding was dat het stoffig en vies was. Gelukkig is dat nu totaal veranderd”. 

“Wat ik het leukste vind?” Chantal moet er even over nadenken. “Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk. Ik vind het werk leuk, ik hou van kleren maar ik hou nog meer van mensen. Sommige mensen komen elke week en soms komen ze gewoon even voor een praatje. Ik hou ook heel erg van kletsen. Er ontstaan nieuwe vriendschappen, je bouwt echt een band op en dat vind ik het leukst”. 

Boetiek Chantal ede centrum damesmode kledingwinkel ede centrum

Auteur: Marijke Steenbergen
Beeld: Marjolein Derksen