Xander van Soelen – Astrant: “het kan nog veel vetter”

Hoe is Astrant begonnen?
 “Tien jaar geleden was er weinig plek om te feesten in Ede. We hebben toen zelf maar een plek gemaakt en zo zijn we begonnen op een gekraakte school aan de Veenderweg. We begonnen heel alternatief en experimenteel. Wat eigenlijk voor vrienden bedoeld was, was meteen een succes. Er stonden meteen 300 mensen voor de deur. Toen het schooltje werd gesloopt anderhalf jaar later, besloten we Poppodium Ede op te richten. In die jaren erna zijn we naast de muziek ook aan de slag gegaan met het aanbieden van workshops, met street art en meer dan alleen muziek. Poppodium dekte de lading niet meer, dus hebben we onze naam veranderd naar Astrant.”

Wat doet Astrant?
“Astrant is een plek om nieuwe mensen te leren kennen. Sinds twee jaar zitten we aan dit pand op het Kuiperplein. We geven concerten, workshops in muziek of street art. Startende bands kunnen hier een zaaltje of oefenruimte huren. Muziek is wel de rode draad. We werken met tachtig vrijwilligers, stagiaires en een paar vaste krachten. Iedereen is welkom om ons te helpen om er een echt rock en roll centrum van te maken. Ervaring is niet belangrijk, motivatie wel. Het is eigenlijk ‘welzijnswerk’ verpakt in cultuur.” 

Een rock en roll centrum?
“We doen niet alleen rock, punk en metal. We gaan breder. We zetten vette evenementen neer. Een groot deel van het programma bestaat nu ook uit Indie, Sing a Song writer, hiphop, muziek bij de buren, coverbandshows enzovoorts. Er gebeurt nu iets, het gebouw heeft een andere uitstraling gekregen, de weg is geopend voor meer.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben het meest trots op de groep mensen die om ons heen hangt. Het is een prachtige gemeleerde groep. Het zijn niet allemaal ‘lang haar’, alternatief, heavy metal shirtjes-achtige mensen. Wat je hier ziet is van wit tot zwart, Nederlander of vluchteling, man of vrouw. Echt heel divers en daar ben ik heel blij mee en trots op. Dat dat ooit in Ede mogelijk zou zijn, dat had ik tien jaar geleden niet durven dromen. 

En wat wil je nog graag in de toekomst?
We willen graag nog groeien. Het is nu goed maar het kan nog veel vetter….

astrant poppodium uit in ede centrum

Xander van Soelen - bovenste rij links

Auteur: Marijke Steenbergen
Beeld: Marjolein Derksen