Raymond Scheerman - Effe Anders: koffie is meer dan een bakje pleur

Passie voor koffie, hospitality en ondernemerschap. Mooie koffie maken, koffieverkoop met wat lekkers erbij, koffiebonen en het gasten naar de zin maken. Dat is Effe Anders. Raymond Scheerman, eigenaar van Effe Anders vertelt: “In 2010 besloot ik mijn passie voor koffie om te zetten in deze zaak. Maar dat doe ik niet alleen, dat doen we met het hele team; het is net zoals bij voetbal; zonder een goed team ga je nooit winnen.”

Terwijl Raymond vertelt, krijgt hij zijn koffie in een glaasje geserveerd. Het ziet er uit als een waar kunststukje. “Mooi he” onderbreekt hij zichzelf, “dit is een Café Bombon, het is een laagje gecondenseerde melk, een laagje koffie en dan een laagje crema. Zo mooi! Als je 'm drinkt, smaakt 'ie net als een bonbon, je proeft elke keer andere smaken”.

Achter de toonbank van Effe Anders staat een groot assortiment aan koffiebonen. Uit Peru, Panama, Costa Rica, Guatemala, Ethiopië en Sumatra. Raymond vertelt: “Een koffieboon uit Sulawesi, Indonesië is kruidig en pittig. Dat zit ‘m in de grond en het water waar de koffieplanten in groeien. Koffie uit Ethiopië is wat frisser en fruitiger. Als je die smaken uit je koffie kunt halen, is dat toch geweldig?” 

Gepassioneerd praat Raymond over het proces van koffie maken. “Het begint allemaal bij dat hele kleine koffiepitje dat gaat groeien. De koffiebessen worden geoogst. In landen als Indonesië of Peru gebeurt dat handmatig. Mensen gaan vaak lopend de bergen in en plukken tot wel 100 kilo koffiebessen per persoon. Ze plukken alleen de rijpe bessen. De koffiebonen worden uit de bes gewassen of gedroogd. Vervolgens worden de koffiebonen naar een branderij gebracht”. De koffiebonen bij Effe Anders worden gebrand in een kleine branderij in Zwolle. Het maken van koffie is een arbeidsintensief en langdurig proces: “De meeste mensen beseffen dat niet. Ik probeer zoveel mogelijk uit te dragen dat koffie meer is dan een bakje pleur”.

Effe anders ede centrum winkelen in ede

Auteur: Marijke Steenbergen
Beeld: Marjolein Derksen