Drie nieuwe kunstwandelroutes in Ede Centrum

In het centrum van Ede bevindt zich een grote collectie kunstwerken, zowel gemaakt door lokale artiesten als door kunstenaars met internationale bekendheid. De beelden liggen op loopafstand van elkaar en zijn vanaf nu te ontdekken via drie wandelroutes. De komende jaren worden nieuwe kunstwerken toegevoegd aan de kunstroutes.

De centrumroute voert langs pleinen en winkels in het centrum, met verrassende sculpturen, kunstwerken, fonteinen en streetart van nationale en internationale artiesten. Tijdens de route leer je meer over bekende kunstwerken, zoals het Blauwe hondje, maar ook over nieuwe schenkingen van het HvA cultuurfonds, zoals Meridiana en Herr Heinrich Heine. 

‘GROENE’ ROUTE De kunstroute Stadspark Ede is een meer ‘groene’ route langs de kunstwerken in en nabij het Stadspark. Bij deze route is het nieuwste kunstwerk Stalagmite 3 van Carlo Borer opgenomen. Ook ontdekken wandelaars tijdens de route het verhaal achter de Zaaier bij de Trapakkers en de kleurrijke bronzen beelden Chico y Chica. Route Bospoort combineert ten slotte de grondspots en luisterverhalen van Bijou Bospoort met kunstwerken die zijn geschonken door het HvA cultuurfonds. 

FLYERS EN POSTERS Een folder met de drie kunstroutes is verkrijgbaar bij het VVV-informatiepunt in Cultura en bij winkels, cafés en restaurants in het centrum van Ede. Wil je ook een stapel flyers om neer te leggen? Stuur dan een e-mail naar info@edecentrum.nl. Dan brengt straatmanager Daphne ze graag bij je langs.

KENNISMAKEN De kunstroutes zijn online te bekijken via www.bezoek-ede.nl/kunstroutes. Op de grondtegels bij de kunstwerken langs de routes staan qr-codes die verwijzen naar de website.

Ede Marketing heeft de online kunstroutes ontwikkeld om Edenaren en toeristen kennis te laten maken met de kunstwerken in het centrum van Ede. In samenwerking met gemeente Ede, het HvA cultuurfonds, de Stichting Binnenstadsmanagement Ede, Astrant en de gidsen van rondleidingenede.nl zijn drie routes opgesteld met elk een eigen karakter.