René Bas - “Duurzaamheid vind ik heel belangrijk.”

“Wij zijn een van de oudste kappers én zelfstandig ondernemers van Ede centrum” vertelt René Bas. In september 2019 bestaat Bas Coiffures 50 jaar. René: “mijn vader kwam er laatst achter toen we oude foto’s zaten te kijken. Maar ik vind het eigenlijk niet zo heel belangrijk”.

René heeft de zaak van zijn vader overgenomen. “Eigenlijk was dat nooit de bedoeling en wilde ik helemaal geen kapper worden. Toen ik 23 jaar was, wilde ik naar Australië. Maar voor Australië was het moeilijk om een werkvisum te krijgen; dat kon alleen als je een ‘vak’ had. Ik was van huis uit natuurlijk met het kappersvak opgegroeid en had al kort op de kappersschool gezeten voordat ik het leger in ging, dus ik dacht ‘dan haal ik mijn kappers vakdiploma en ga ik daarmee naar Australië’. Uiteindelijk ben ik niet gegaan, de kappersopleiding was een privé-opleiding en duurder dan ik dacht, mijn geld was op.”

Inmiddels zit René 25 jaar in het kappersvak en werkt hij met een team van zeven dames.

René vindt dat het ondernemerschap als kapper veranderd is in vergelijking met tien jaar terug: “er zijn inmiddels 187 kappers in Ede waarvan 70 procent in of om het huis werkt. Je hebt geen vakdiploma, ondernemersdiploma of vestigingsvergunning meer nodig om een kapsalon te beginnen. Zo komt er steeds meer concurrentie van thuiskappers; ze kunnen met andere tarieven werken omdat ze minder financiële verplichtingen hebben dan een kapsalon in het centrum van Ede.”

Als kapper biedt René kwaliteit, service, ervaring en kennis, met name op kleurgebied. René vindt het belangrijk om duurzaam te werken: “wij werken met het topmerk Davines; dat zijn biologische en ecologische producten. Alles is gemaakt van gerecyclede producten en de producten zelf zijn ook recyclebaar. Dat vind ik heel belangrijk. Thuis proberen we ook zo duurzaam mogelijk te leven.”

René houdt van een drukke zaterdag met veel vrolijke klanten in de winkel: “zeker als alles lekker loopt. Als er mooie kapsels en kleuren worden gemaakt en als het hele team gelukkig is. Op zo’n dag is het gezellig werken en lachen we met zijn allen. Daar word ik blij van.”

Auteur: Marijke Steenbergen
Beeld: Marjolein Derksen