Jacques Ploeger: “Waar aandacht en vakmanschap nog vanzelfsprekend zijn”

Hoezo veelzijdig, vindingrijk, veerkrachtig? Als iemand daarvan blijk heeft gegeven is het Juwelier Jacques Ploeger wel. Al 35 jaar is hij als ondernemer gevestigd in het centrum van Ede. Ooit kwam hij vanuit het ‘westen’ hiernaartoe als horlogemaker en bedrijfsleider voor het juweliersbedrijf, dat hij op 27-jarige leeftijd kon overnemen van zijn toenmalige werkgever. “Ik was nog jong en onbezonnen”, grapt hij, “en je kon in die tijd nog een financiering krijgen op je mooie blauwe ogen. Dat heb ik toen gedaan en het is gelukt.”

Samen met zijn vrouw Gesina, met wie hij al ‘85’ jaar getrouwd is (“we zijn 24 uur per dag samen, dus dat telt dubbel”), runt Jacques sindsdien zijn juwelierszaak. De eerste 18 jaar in het Hof van Gelderland, daarna in een noodwinkel aan de Grootestraat en nu – 15 jaar alweer - aan de Torenstraat 2-1. In die tijd heeft hij het centrum van Ede zien veranderen.

“Ede was in die tijd behoorlijk dorps. Dat had zijn charme; ik vond het hier gezellig en relaxed. Mijn werknemers zeiden ‘meneer’ tegen me, daar moest ik wel aan wennen.” In de loop der jaren moest Jacques met lede ogen aanzien hoe het centrum zijn dorpse allure steeds meer verloor, doordat er nieuwbouw werd gepleegd. ‘Kaalslag’, noemt hij het. “Dat ging heel anders dan nu; er werd gewoon gebouwd, bewoners hadden weinig te zeggen”. Jacques is dan ook blij met de verbeteringen die er inmiddels voor het centrum worden uitgevoerd en nog op stapel staan. Maar van de gedwongen verhuizingen in het verleden heeft hij wel te lijden gehad.

Ook zijn handel heeft hij in de afgelopen 35 jaar sterk zien veranderen. De invloed van goud bijvoorbeeld, is sinds de crisis in 2005 drastisch afgenomen. Modegevoelige bijoux hebben een deel van de sieradenmarkt overgenomen. En er moest worden geconcurreerd tegen alternatieve luxe bestedingen als tv-schermen en elektronica. Daardoor hebben veel juweliers de deuren moeten sluiten. Hoe het komt dat Jacques en Gesina nog steeds volop in bedrijf zijn? “Vakmanschap bieden en normaal blijven doen”, is Jacques stellige overtuiging. “En proberen zoveel mogelijk te leveren wat je klant wil. Wij leveren handwerk, pure luxe in feite. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die dat weten te waarderen. Er hangt hier een bordje in de zaak met de tekst: ‘Jaag me niet op. Ik ben aan het werk, niet op de vlucht.’ Die gejaagdheid en vluchtigheid, daar doe ik liever niet aan mee.”

Juwelier ploeger horloge reparatie ede centrum juwelen trouwringen ede centrum