Fenna Smilde - “Wat heerlijk om mezelf te kunnen uiten in een boek”

Op de basisschool schreef ik al graag opstellen en eigenlijk ben ik altijd wel blijven schrijven. In 2014 ben ik begonnen met mijn website: www.femmka.net om daarop wat ik schrijf ook te delen met een groter publiek. Het is erg leuk dat dit kan tegenwoordig. Met ondersteuning van facebook en twitter ontstond er een groep (internationale) contacten die mij volgen.

Op zich bleef het natuurlijk wel trekken, om ook een echt boek uitgegeven te krijgen en dat is najaar 2018 gelukt! Mijn boek met psychologische fabels is verschenen bij Uitgeverij BoekScout. Zij zagen wel wat in het script; vonden de diepgang in de fabels leuk en ook dat ze toch een eenheid vormen,  ondanks dat je ze los kunt lezen.

Het is heerlijk om te horen dat iemand een fabel wil gebruiken als inleiding op zijn lezing. Dat iemand er elke avond voor het slapen gaan eentje leest (dan kun je een maand vooruit!). Dat iemand geniet van de grappige momenten en woordspelingen. Dat iemand nadenkt over de psychologische inkijkjes in mens en maatschappij. Dat zijn precies de dingen waarom ik het schrijven van fabels zo leuk vind.

Omdat ik al zoveel buitenlandse contacten had op de sociale media, stelde de uitgever voor om het boek tweetalig te maken. Toen heb ik voor de zekerheid de vertalingen nog een keer doorgenomen met iemand die Brits Engels als moedertaal heeft, want ik wil natuurlijk wel dat ook het Engels goed is. Nu kan het boek ook dienst doen in het tweetalig onderwijs of voor iedereen die al Engels spreekt en daarbij Nederlands wil leren. Ik geef achterin het boek ook wat verklaringen, van typisch Nederlandse zaken en ook van enkele bronnen van inspiratie. Er is bijvoorbeeld een fabel over de Elfstedentocht, over de paparazzi, integratie, The Matrix en nog veel meer.

En zo is het dus gekomen, mijn boek: 
HOE HET ZO GEKOMEN IS, psychologische fabels tweetalig
HOW IT ALL CAME TO BE, psychological fables bilingual

Op zaterdag 24 november deed ik een signeersessie bij Libris Boek En Buro in Ede-centrum. We hadden door de winkel posters opgehangen van de cover van het boek, met één dier en een specifieke vraag daarbij. Zo konden de mensen nader kennismaken met ‘mijn’ dierenbos. Ik kreeg leuke reacties! Een eerdere koper had me juist die dag verteld dat ze de verhaaltjes eerst een keer las voor de glimlach en daarna nog eens om de diepere lagen beter te doorgronden. Daar werd ik natuurlijk blij van, dat mensen ontdekken wat ik heb willen meegeven in m’n boek.

 
auteur: Fenna Smilde
foto: Heidi-natuurlijk, Heidi Wevers-Abels