Edelsmid Jet van der Hoeven - “Voordat ik het weet, is de draad weer op”

Ze liggen te schitteren achter het glas: de ‘harten van Jet’ en de ‘bloemen van Jet’. Ook Sjieke Jet en Blauwe Jet zijn een lust voor het oog en zijn verassend vormgegeven. Edelsmid Jet van der Hoeven is een pareltje in haar soort met een keur aan bijzondere sieraden. Jet van der Hoeven vertelt: “Ik verkoop alleen maar sieraden. Een groot deel daarvan maak ik zelf. Ik merkte dat klanten steeds vaker iets bijzonders willen. Toen heb ik een sieradenlijn bedacht en daar mijn eigen naam aan gehangen. Sjieke Jet was de eerste lijn. In de loop van de tijd zijn Blauwe Jet, Harten van Jet en Bloemen van Jet daarbij gekomen.”

De ringen, colliers, armbanden en andere sieraden van Jet zijn vooral rond gevormd. “Mijn stijl is organisch en ik doe heel veel met draad. Als ik een paar meter goud- of zilverdraad zie liggen dan begint het al te kriebelen. Dan zie ik meteen allemaal dingen voor me die ik er van zou kunnen maken. “En voor dat ik het weet, is de draad weer op” lacht Jet.

Ze maakt haar sieraden in het atelier dat aansluit op haar winkel. “Vorig jaar heb ik het atelier verbouwd, zodat we meer werkplekken hebben. We werken hier met drie goudsmeden en drie verkoopmedewerkers. Vanuit het atelier hebben we zicht op de winkel en dat is prettig.”

Naast haar eigen sieradenlijn verkoopt Jet ook tweedehands juwelen die ze met liefde laat zien. Jet: “Het zijn mooie zilveren en gouden sieraden. We knappen ze op en geven ze zo een tweede, derde of misschien wel vierde kans.”

Jet ziet zichzelf niet als kunstenaar: “Ik ben een rasechte ondernemer. In mijn vak heb je veel idealisten die alleen maar maken wat in hun hoofd zit. Als ik iets maak, vraag ik me ook af of ik het kan verkopen. Het is altijd een zoektocht tussen wat mensen willen en de tijd die het kost om een sieraad te maken.”

Het is altijd een zoektocht naar wat mensen willen, wat goed verkoopbaar is en of ikzelf er een klik mee heb, maar dat maakt het tot een mooie uitdaging.

Auteur: Marijke Steenbergen
Beeld: Marjolein Derksen